Klik om te vergroten

Hoefkatrol; u kunt er zelf iets aan doen!

Wanneer de diagnose hoefkatrol wordt gesteld is dit voor een eigenaar van een paard meestal een zware slag. Bij hoefkatrol wordt vaak gedacht dat dit betekent dat het paard niet meer kan worden bereden en misschien zelfs wel moet worden ingeslapen.
Niets is minder waar! Wij hebben door jaren lange ervaring inmiddels bewezen dat paarden met hoefkatrol weer zuiver kunnen bewegen en zelfs terug kunnen worden gebracht in de sport.

Hoefkatrol is een aandoening die meestal ontstaat door rijtechnische fouten in het verleden. Een paard met deze aandoening verdeeld het lichaamsgewicht niet gelijkmatig over de 4 benen, maar ┬┤valt┬┤ op de binnenschouder. Hierdoor ontstaat overbelasting in de benen waar het meeste gewicht op komt. Door het paard recht te richten zal het paard het lichaamsgewicht weer gelijkmatig leren verdelen over 4 benen, de overbelasting verdwijnt en het paard loopt weer zuiver!
Een tweede oorzaak bij rijtechnische kreupelheid is dat het paard de rug niet kan ontspannen door verschillende oorzaken, onder andere doordat de ruiter niet recht op de rug van het paard zit. Door de spanning die dit veroorzaakt zal het paard zijn lichaamsgewicht compenseren en ontstaat er opnieuw overbelasting in de benen waar het meeste gewicht op komt.

Wanneer een paard onregelmatig is, wordt er meestal een diagnose gesteld door een dierenarts. Als die diagnose hoefkatrol, kissing spines, artrose, spat, etc is kunnen wij bijna altijd vast stellen dat dit ontstaan is door rijtechnische fouten in het verleden. Paarden lopen heel snel weer zuiver als daarna de juiste training wordt gestart. Helaas is het zo dat schade die eenmaal is ontstaan niet meer te verhelpen is, maar die schade kan ook niet hersteld worden door middel van injecties of inspuitingen. De juiste training is hiervoor een oplossing op lange termijn. Wij begeleiden al jaren lang vele combinaties die bij ons terecht zijn gekomen door een rijtechnische aandoening zoals hoefkatrol en die nog altijd actief zijn in de paardensport!

Paarden met een ernstige peesblessure, tendinitis, hoefbevangenheid, etc zijn aandoeningen die niet met een training op te lossen zijn. Hiervoor moet altijd vertrouwd worden op de kundigheid van een dierenarts.

Hoefkatrol; u kunt er zelf iets aan doen!
Klik om te vergroten